8 Şubat 2016 Pazartesi

Araştırmacı - Yazar Sıddık Demir'den Bakan Mahir Ünal'a Kültürel Proje!

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANINA
(Yöremize yönelik talebimiz)
İlimiz K.Maraş’ın öne çıkan kültürel değerlerinin başında Şair ve yazarları gelir.
Bu sanat adamlarının kendi aralarında tanışmışlıkları ve alanlarıyla ilgili bilgi alışverişleri yapacak alt yapı noksanlıkları ilimiz merkezi hariç büyük ilçelerde kendini göstermektedir. Bu alanda atılacak adımlarla büyük bir ihtiyacının giderilmesi sağlanabilir. İkinci husus şair ve yazarlarımızın eserlerinin envanterleri çıkarılarak, özellikle ilimizle ilgili çalışmaların başta olmak üzere tespitleri yapılarak kayda değer görünenlerinin bakanlık tarafından bastırılması lüzumu…
            İlimizin yetiştirdiği bu türde şahsiyetlerin ülkemiz gündemine taşınması için atılacak her türlü adımların desteklenmesi hususu…
            Tarihi ve dini değer taşıyan kıymetlerimiz hakkında yapılan çalışmalara ilaveten aktif olarak panel veya konferanslarla ulusal alana yansıyacak şekilde faaliyetlerin sürdürülmesi hususunu…
               Daha da lokalleştirecek olursak;
            _ Elbistan, Afşin ve Göksün ilçelerimize birer Kültür merkezleri binası öncelikli olarak yapılmalıdır. Abdürrahim Karakoç, Hayati Vasfi Taşyürek, Mükremin Halil Yinanç veya Derdiçok gibi isimler bu kültür merkezlerine verilmelidir.
            _ Şair ve Yazarlarımızın tespitleri yapılarak basılmasında fayda görülen eserlerinin bakanlık imkânlarıyla basılması sağlanmalıdır. Birden çok eseri olanların yöre kültürüyle ilgili olanlarının tamamı, değilse önem sırasına göre en az iki eserinin bu şekilde gündeme alınarak değerlendirilmesi ilkesel olarak adil olur.
_ İlimizin yetiştirmiş olduğu kültür adamlarının kendi bölgelerinde tanıtımının sağlanabilmesi için, İl Milli Eğitim Müdürlüğü kanalıyla bütün okullarda sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenmelidir. Bu çerçevede yarışmalar, paneller, imza günleri düzenlenerek okuma seferberliği yapılabilir.
_ Yerel yöneticilere nüfuz edilerek tespit edilen kültür adamlarının isimleri kamu kuruluşlarına bağlı (okullar) gibi binaların yanı sıra, cadde ve sokaklara verilmelidir.
_ Eshab-ı Kehf külliyatı ilimizin ikinci bölgesi için çok önemli bir inanç merkezidir. Her sene binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Hâlihazırda tanıtım için ne bir kitap, nede bir broşür olarak yazılı metin yoktur. Yerel yönetimlerin bu konuya eğilmedikleri bilinmektedir. Bu konuda yazılmış eserlerin sergilendiği reyonların acilen oluşturulmasıyla zarardan dönülmüş olunur. Hizmetin daha başarılı uygulanması için yerinde yönetim gibi bir istisnai kararla Eshab-ı Kehf külliyesine daha çok hizmet verilerek ilimizin reklamı yapılmış olur.
_ Eshab-ı Kehf’ le beraber diğer bazı kültür varlıklarımızı kapsayan bir “Vakıf” ın kurularak hizmetin yapılması hususu gündeme alınmalı. İşletmesinin de bu vakıf tarafından yapılması sağlanmalıdır.
 _Eshab- Kehf külliyesinin hemen yanı başına mütevazı bir konaklama tesisi yapılarak yatılı kalınmayı cazip hala getirerek kurulacak olan vâkıfa gelir sağlanmış olur.
            Yukarıda zikredilen zenginliklerimizin sekteye uğratmadan takibi için ilk adım;
            _ Bakanlık bünyesinde, Sayın Bakanımıza yakın olarak çalışmak için en az iki kişi müşavir veya danışman olarak hemen ataması yapılmalıdır. Bakanlık bünyesinde hâlihazırda ki danışmanlarla değil de bölge insanından oluşan kültür adamları istihdam edilmelidir.
_ Danışmanların İl Kültür Müdürlükleriyle beraber oluşturulacak komisyonlarla çalışmaları sağlanarak hizmetin akamete uğratılmadan yürütülmesi, işin sıhhati bakımında çok önemlidir.
_ Bakanlığımızın yatırımla ilgili birimlerini devreye koyarak yapılacak olan “Kültür Merkezleri” nin ödeneklerinin gündeme alınmasına paralel olarak varsa “Tip proje” yoksa uygun proje çiziminin takibi yapılmalıdır.
            Sayın Bakanımıza arz ederim.
                                                                    Sıddık DEMİR
                                                          Eğitimci-Yazar-Afşin-K.Maraş
                                                               Gms: 0542 696 14 22

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder